Overzichtelijke navigatie

Navigatie van een website helpt gebruikers sneller de inhoud te vinden. Zoekmachines weten door de navigatie welke inhoud de webmaster belangrijk vindt. Google weet dan bijvoorbeeld welke rol een pagina speelt.

Navigatie vanuit hoofdpagina

De hoofdpagina is meestal de meest bezochte pagina op de site en het startpunt van veel van uw bezoekers. Het is dan ook aan te raden de meest belangrijke paginas in de navigatie van de hoofdpagina te zetten.

Breadcrumb

Een breadcrumb-pad is een rij links die boven of onder aan de pagina worden weergeven. Hierdoor kunnen gebruikers snel naar een eerdere pagina navigeren. Het is bij een breadcrumb dan ook gebruikelijk om de hoofdpagina helemaal links te hebben en de specifiekere onderdelen rechts daarvan.

Deel URL verwijderen

Bedenk wat er gebeurt als een gebruiker een deel van uw URL verwijdert (sommige gebruikers navigeren op ongebruikelijke manieren op uw site en het is belangrijk dat u hierop inspeelt).

Creëer twee sitemaps: een voor gebruikers, een voor zoekmachines

Een sitemap is een eenvoudige pagina op uw site waarop de structuur van de website wordt vermeld. Meestal bestaat een sitemap uit een hiërarchische lijst van de pagina’s op de site. Bezoekers kunnen deze pagina bekijken als ze problemen hebben bepaalde pagina’s te vinden. Hoewel zoekmachines deze pagina ook bezoeken om de pagina’s van een site te vinden die ze moeten crawlen, is een sitemap voornamelijk bedoeld voor menselijke bezoekers.

Een sitemap-bestand is een bestand dat via Webmasterhulpprogramma’s aan Google kan worden verzonden. Hiermee maakt u het Google gemakkelijker om de pagina’s op uw site te ontdekken. Een sitemap-bestand is een manier om Google te laten weten aan welke versie u de voorkeur geeft.
Google heeft een tool ontwikkeld om een sitemap te genereren. Meer informatie vindt u op de website van Google Code

Maak een logische hiërarchie

Maak het gebruikers zo eenvoudig mogelijk om van algemene inhoud naar de specifiekere inhoud te gaan die ze op uw site zoeken. Voeg navigatiepagina’s toe waar dit logisch is en neem deze op in de interne linkstructuur.

Gebruik voornamelijk tekst

Wanneer u de meeste navigatie tussen pagina’s op uw site via tekstlinks laat verlopen, kunnen zoekmachines uw site beter begrijpen en crawlen.

Plaats een HTML-sitemappagina op uw site en gebruik een XML-sitemapbestand

Een HTML-sitemappagina kan erg handig zijn. Vooral als u veel pagina´s heeft biedt het de bezoekers van uw website een duidelijk overzicht van de pagina´s op uw website. Een XML-sitemapbestand helpt zoekmachines om de pagina´s op uw website beter te ontdekken.